Hmm, diky, po precitany som si to aj rozmyslel, radsej ked tak investujem viacej a zozeniem si nejaky mensi druh varana. Velmi sa mi paci Varanus prasinus, ale asi ho nezozeniem
Ale celkom pekny je aj Varanus acanthurus acanthurus, musim si to este rozmysliet poriadne.
Nieje problém zohnať prasinusy, problém je ich zaplatiť Teraz sa dajú kúpiť aj pekné odchovy od Nemcov a všimla som si aj ponuku z ČR. Sú to krásne zvieratá.
Zvierata su to ozaj krasne, ale 30 000kc je trochu dost...Vescina tychto malych, ale o to zaujimavejsich varanov su dost narocne...Ako cenovo, tak aj na chov.
Su drahe ale velmi pekne, ohladom importu som sa uz pytal, v priebehu tyzdna mi maju poslat cenovu ponuku, ale asi skor zvolim lacnejsi druh Varanus acanthurus acanthurus.
Prevažne čierne varany z prasinus skupiny sú beccari, boehmei, bogerti, telenesetes (aj keithornei ale pochybujem že by ponúkali Austráliu). Čiže všetky možné melanistické formy boli popísané ako samotné druhy preto prasinus by čierny byť nemal...
Ovšem ak je permit na prasinusa a prasinusy nie sú tak sa môže exportovať čierny prasinus...
Inak tieto druhy sú oddelené geograficky takže nejaké miešanie by mohlo byť len v chove v zajatí.
Posledný krát upravené:pred 12 rokmi 9 mesiacmi slepák
Pre viac info odporúčam knihu Pianka, E. R. and D. R. King, eds. 2004. Varanoid Lizards of the World. Indiana University Press.
Ceny prasinusov sa pohybujú okolo 700 až 1000e, v poslednej dobe klesli sa mi zdá.