× Všetko čo sa týka Agamy bradatej

Problém s Agamou bradatou

pred 12 rokmi 4 dňami #81551 od agapuk
Caute, pred cca dvoma mesiacmi som si kupil 2 agamy (mlade, par mesiacov), v terariu maju vsetko, co by mali mat (tepelny zdroj aj uvb zdroj), ale asi pred 3 tyzdnami prestal ten mensi jest- zozerie 1 cvrcka za tyzden, co je nic :( inak je culy, beha, aj javi zaujem o cvrckov, ale nechyti ich, iba stoji a ma otvorenu tlamu.. Ten vacsi zerie, rastie, prave sa zvlieka, mensi je stale rovnaky a navyse je vacsinu dna skryty pod kamenom (vsimol som si, ze tam nespi- ma otvorene oci, iba je tam zahrabany cely den), vyhriat sa chodi iba doobeda na par hodin.. neviem, ako mu mam pomoct, pytal som sa kamarata chovatela a ten nevedel, iba ze ci mu nechyba uvb, no a to nechyba, je v terarku.. budem velmi rad za akukolvek radu, ak ste sa s tymto uz stretli.

Prosím Prihlásiť alebo Registrácia pre zdieľanie konverzácie.

Kanál noviniek nebol nájdený.
pred 12 rokmi 4 dňami #81555 od miro293
Zdravím, nenapísal si veľa konkrétnych údajov, tak sa ťažko reaguje. K chovu chýba napr veľkosť terárka, teploty, ponúkaný iný druh potravy, konkrétny vek, veľkosť a prípadne pohlavie agám. Tú otvorenú tlamu má stále, alebo iba keď sa chystá loviť? Takisto chýba nejaký údaj o ich vzájomnom správaní, či si náhodou ten väčší kus nenárokuje na celé terárko a tak mladého utláča. To môže byť aj dôvod, prečo je stále zalezený.
Dôvodov tejto zmeny ma napadá niekoľko:
1. Sú to oba samce a tak si väčší robí nároky na priestor a utláča menšieho.
2. Nezáujem o cvrčky, skús ponúknuť napr šváby, alebo niečo iné. Skákavé nohy cvčkov nie sú často najpríjemnejšie a zvieratá sa nimi občas aj drhnú.
3. Ak má papuľku otvorenú nielen pri pokuse o lov, možno je chorý a preto aj menej žerie a rastie. To by však asi nebol taký čulý.
3. Vrodená chyba, nejaká metabolická vada, alebo niečo podobné.
4. Žerie, keď ho nevidíš. To by ale aspoň trochu rástol, tak to beriem ako málo reálne.

Upresni detaily o chove, zvieratách a správaní a možno sa bude dať povedať niečo presnejšie ;-)

www.terafarm.eu
Chelodina longicollis, Blaptica dubia, Blaberus boliviensis, Shelfordella tartara, Gromphadorhina portentosa

pred 12 rokmi 3 dňami #81564 od ivan Grísa
rozdel ich .on sa skováva preto lebo na neho útočí ten väčší.a bude to čoraz horšie .

pred 12 rokmi 3 dňami #81584 od agapuk
Odpoveď od agapuk na tému Re: Problém s Agamou bradatou
Od viacerých som už počul, že to môže byť tým, že ho väčší utláča, ale tak nepríde mi to moc pravdepodobné, ved vidím, ako sa chovajú.. Väčší vôbec nejaví známky agresivity alebo hocičoho iného, voči menšiemu. Aj keď ich kŕmim, tak aj keď sa veľký nažerie, ešte je tam dostatok cvrčkov aj pre malého, ktorému behajú popod papuľu a nič :? proste že veľký ho nijak neobmedzuje, aj ked sa vyhrievajú, tak malý leží na veľkom :) a boli kupovaní pred 2 mesiacmi spoločne (ževraj samec a samica), boli rovnako veľkí- teda skôr malí- asi nejak 12cm aj s chvostom.. Obaja sa už zvliekali, len potom prednedávnom prestal menší žrať a už sa zvliekal iba ten druhý, tak je podstatne vačší od neho. K terarku: zatial majú také menšie, 70x40x40, plánoval som dať spraviť po lete už poriadne, lebo mi je jasné, že v tomto malom nemôžu žiť 2velké dospelé agamy v budúcnosti ;) teplota pod lampou 38, hned vedľa lampy je uvb žiarovka. Potrava: krmim cvrčkami (klasickí zo zverimexu, acheta domestica), vitamíny roboran (predtým som mal nutrimix), púpava, šalát,..

pred 12 rokmi 2 dňami #81587 od snakebite
Odpoveď od snakebite na tému Re: Problém s Agamou bradatou
keďže jedno zviera žerie a rastie normálne a majú rovnaké podmienky, môže to byť aj tým, že ten druhý je jednoducho slabší jedinec, to sa stáva, že mláďatá rastúce v rovnakých podmienkach rozdielne prospievajú

niekedy pomôže oddeliť ich a slabšiemu venovať mimoriadnu pozornosť (napr. v prípadoch ak je pomalší pri love alebo v spoločnom terárku nevie tak ľahko nájsť potravu ako silnejší) ale keďže tento má potravy dosť, neviem či to pomôže

pred 11 rokmi 5 mesiacmi #88995 od Dagi
Odpoveď od Dagi na tému Moja Agama je čudná
Mám 2 Agamy Bradaté - Pogona vitticeps. Sú ešte maličké majú cca 3 mesiace jednu som si kúpila pred mesiacom a druhú pred týždňom. Tá druhá je v poriadku skáče, behá je hravá a normálne sa stravuje. No tá prvá je menšia a posledné dni sa správa divno. Nežerie, neskáče, má stále pootvorené oči a robí zvláštne pohyby ktoré mi dosť naháňajú strach. Pred tým keď bola sama žrala múčne červy a skúsila som jej dať cvrčka no zožrala ho pomerne rýchlo tak neviem či nem problémy zo žalúdkom druhej nie je nič potrebovala by som poradiť či sa mám obávať toho najhoršieho alebo sa s toho dostane? Ďakujem Dagi :)

pred 11 rokmi 5 mesiacmi #88996 od vilo
Odpoveď od vilo na tému Re: Moja Agama je čudná
ak máš možnosť, zájdi s ňou k veterinárovi, čo sa rozumie do plazov

okrem toho by si mohla konkrétnejšie popísať podmienky, v akých žijú (typ osvetlenia, teplota v teráriu, atď.)

Coleonyx brevis, Coleonyx elegans, Coleonyx variegatus, Goniurosaurus araneus, Goniurosaurus hainanensis, Goniurosaurus splendens, Oedura castelnaui, Oedura monilis, Oedura robusta

pred 11 rokmi 5 mesiacmi #88997 od Dagi
Odpoveď od Dagi na tému Re: Moja Agama je čudná
Akvárium mám veľké 100x80. Osvetlenie mám UVA UVB teplota sa pohybuje od 20 do 35 stupňov. Mám v ňom piesok. Voda a potrava samozrejmosť. Je to vážne? :(

Podajte si inzerát na www.ifauna.sk

Kanál noviniek nebol nájdený.
pred 11 rokmi 5 mesiacmi #88998 od vilo
Odpoveď od vilo na tému Re: Moja Agama je čudná
asi hej... pokús sa spraviť foto toho "akvária", aby ti tu mohli poradiť fundovanejšie. návod na vloženie fotiek nájdeš nad témami.

určite na prvom mieste by si mala zistiť, či je v tvojom dosahu nejaký veterinár odborne spôsobilý na ošetrovanie plazov a čím skôr ho s agamou navštíviť

Coleonyx brevis, Coleonyx elegans, Coleonyx variegatus, Goniurosaurus araneus, Goniurosaurus hainanensis, Goniurosaurus splendens, Oedura castelnaui, Oedura monilis, Oedura robusta

pred 11 rokmi 5 mesiacmi #88999 od jojo
Odpoveď od jojo na tému Re: Moja Agama je čudná
Dagi napísal:

Mám 2 Agamy Bradaté - Pogona vitticeps. Sú ešte maličké majú cca 3 mesiace jednu som si kúpila pred mesiacom a druhú pred týždňom. Tá druhá je v poriadku skáče, behá je hravá a normálne sa stravuje. No tá prvá je menšia a posledné dni sa správa divno. Nežerie, neskáče, má stále pootvorené oči a robí zvláštne pohyby ktoré mi dosť naháňajú strach. Pred tým keď bola sama žrala múčne červy a skúsila som jej dať cvrčka no zožrala ho pomerne rýchlo tak neviem či nem problémy zo žalúdkom druhej nie je nič potrebovala by som poradiť či sa mám obávať toho najhoršieho alebo sa s toho dostane? Ďakujem Dagi :)

popis ako asi vyzeraju tie zvlasne pohyby.

Moderátori: johny31
Čas vytvorenia stránky: 1.276 sekúnd
Funguje na Kunena fórum