Zdravím. Asi pred mesiacom som spozoroval, že má môj chamík zápchu a je na tom zle. Už zaspal na zemi. Po prvej návšteve veterinára a následnom klistíre, iniekcii s vodou mi bolo povedané, že má nedostatok vody a mám mu ju dávať v striekačke, čo robím každý deň, no od kedy som mu začal dávať vodu zo striekačky, tak sa po nej hneď vrhne a začne ju olizovať. No podľa mňa jej pije na chamíka veľké množstvo. Naraz vypije circa 1,5-2 ml. Dovtedy som bol po konzultácii s viacerími chovateľmi v tom, že chamíci získavajú vodu z hmyzu. Následne sa vyprázdnil doma ešte dva krát. V deň prvého klistíru a na druhý deň ešte raz. K tomu mu bolo naordinované desať dňové podávanie preháňadla, ktoré veľmi nepomohlo, takže sme znovu navštívili veterinára a po iniekcii na podporu vyprázdňovania a ďalšiom klistíre navštevujeme veterinára zhruba tri krát týždenne kvôli klistíru, pretože sa mu neustále tvorí v čreve zátka pravdepodobne zrazeného moču a vraj aj z piesku a bez klistíru sa nedokáže vyprázdniť. Terárium som zabezpečil tak, aby k piesku nemal prístup, no stále sa mu to v čreve tvorí. Vedel by mi tu niekto pomôcť alebo poradiť z čoho to môže byť prípadne ako to skúsiť napraviť? Aj keď už po prvom klistíre sa má viditelne lepšie, papá, zvlieka sa a lozí, no stále sa nedokáže sám vyprázdniť a pije veľa vody a klistír sa donekonečna robiť nedá a aj pre neho to je zbytočný stres a trápenie. Po dnešnom poslednom klistíre mu vyšlo už aj trocha krvy. Čo pre neho môžem urobiť? Vedeli by ste mi prípadne poradiť nejakého fakt dobrého odborníka na plazy? Nechcem o neho prísť. Nemá ešte ani rok. Ďakujem.