Nachádzate sa tu:   www.teraristika.sk Diskusné fórum
Vitajte,
môžete sa prihlásiť alebo registrovať.    Nepamätáte si heslo?
DoleStránka: 1
Téma: Chov svižníkov
Chov svižníkov Pred 1 rok, 5 mesiacov  
Pozoroval som naše druhy svižníkov a sú to pre mňa zaujímavé chrobáky no sú chránené, chcel by som preto vedieť či sa u nás dajú kúpiť zahraničné druhy svižníkov?
Richard Sluka
Užívatelia "offline" Zobraziť profil užívateľa
Administrátor zakázal anonymné príspevky.

Reklamný panel

Podajte si inzerát na www.ifauna.sk

Re: Chov svižníkov Pred 1 rok, 5 mesiacov  
zaujímavá téma,dostať ale malokedy je nejaky inzerat ,skus dať na eurofaunu inzerat,iste sa ti niekto ozve.....
Martin111
Insect
447 676 635 Pohlavie: Muž Tarzanm3 www.tarzanm.blog.cz Miesto: Poprad-Tatry Narodeniny: 11/11

Re:Chov svižníkov Pred 1 rok, 2 mesiacov  
dnes som našiel vyhlášku ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky z roku 2008 (www.sopsr.sk/natura/dokumenty/legislativa/eu/2008-579.pdf)a nikde som tam nenašiel svižníka (hľadal som slovenské názvy aj latinské) preto by som chcel vedieť či je tento nádherný živočích naozaj chránený, alebo sa môžem pokúsiť chovať a pozorovať tohoto chrobáka z blízka?
riso2911

Ahoj V nasej faune zije niekolko Druhov Cicindela - svizniky ako:

Cicindela sylvatica - Najvacsi nas sviznik
Cicindela campestris
Cicindela arenaria - najmensi nas sviznik
Cicindela hybrida
Cicindela sylvicola
Cicindela littoralis
Cicindela germanica

Toto mas nase druhy sviznikov. Podobne sviznikom a menej rychle su Carabidae- bystrusky s ktorych urcita cast nie je chranena

napr.
Carabus violaceus
Carabus granulatus
Carabus nemoralis
Carabus hortensis
jarda
Coleoptera & Lepidoptera
Pohlavie: Muž
Coleoptera & Lepidoptera

Pomaly sa svižníky začínajú chovať, momentálny hit je Cicindela japonica. Len si si vybral blbú dobu, počkaj do jari. Teda ak chovať nejaké poriadne svižníky tak odporúčam Manticory...
To sa mi zatiaľ nepodarilo odchovať, snád nabudúce. Lenže Werner zomrel, česť jeho pamiatke, bol to naozaj afrikán ako sa patrí, s ich dostupnosťou to bude teraz horšie.

Edit. pre tých kto neviete kto Karl bol www.cicindelaonline.com/KarlWerner.htm Inak volali sme ho čárlí
slepák
Posledná úprava: 17/11/2010 20:03 Spravil: slepák.

Mo ja sa rovno priznám že som toto leto choval samčeka a samičku cicindela hybrida a samičku cicindela campestris. Mal som pre nich terárium 50x30x40 a 25w žiarovku s UVA. Choval som ich drobným hmyzom a priznám sa že zaujímavejšie domáce zviera som ešte nemal. Cicindela hybrida bol celý deň v pohybe a lovil všetko od malého mravca až po lúčneho koníka. Dokonca som ich pristihol aj pri párení, bohužiaľ som asi nevystihol dobré podmienky pre kladenie vajec . S cicindela campestris to bolo zložitejšie pretože chcel iba malé mravce, ktoré vedeli dokonale loziť po skle, tak som mal trochu problém s tesnením, ale tiež dojedal po cicindela hybrida no nie vždy sa mu niečo ušlo. Neskôr som ho naučil žrať z "ruky" a bolo po probléme. Problém nastal keď sa začalo ochladzovať a ja som zistil že im cvrčky nechutia. Inú potravu som im nevedel zabezpečiť a tak som ich musel pustiť aby sa stihli zazimovať.
Toto leto si plánujem zriadiť formikalium a ak by sa uchytilo mohol by som svižníkov chovať celoročne
riso2911

HoreStránka: 1
Moderátori: ToPaS, johny31

O projekte

Teraristika.sk vznikla ako projekt pre podporu teraristiky na Slovensku. Práve ste na novej verzii, stránky a fóra. Podporujeme všetky aktivity jednotlivých chovateľov i organizácie ktoré existujú, alebo práve vznikajú.