Piatok, 18. máj 2012 Meniny majú: dnes: Viola zajtra: Gertrúda

Font Size

Nastavenia
Vitajte, návštevník
Užívateľské meno Heslo: Pamätať si ma
  • Strana:
  • 1

TÉMA: Pomoc pri diplomovke

Pomoc pri diplomovke 3 mesiacov, 2 týždňami #90259

• gino
  • NEPRÍTOMNÝ
Ahoj ľudia..chcel by som sa vás opýtať či nepoznáte nejakých jašterov ktorí sú reálne jedovatý a majú výstražné (aposematické) sfarbenie..Mňa napadol jedine Vran Komodský, ale ten je bohužiaľ skôr kryptický..Ďakujem za každý tip

Re: Pomoc pri diplomovke 3 mesiacov, 2 týždňami #90261

• Nerd
  • NEPRÍTOMNÝ
1) varany nie su jedovate sensu stricto
2) lepsi priklad su helodermy.

Ak mas zaujem, mozeme to prebrat - mail/SS.
Ľudská blbosť a vesmír sú nekonečné... Aj keď s tým vesmírom si nie som úplne istý...
A.Einstein

Re: Pomoc pri diplomovke 3 mesiacov, 2 týždňami #90263

• gino
  • NEPRÍTOMNÝ
varana som uviedol preto lebo ma v slinach bakterie co v podstate otravi po kusnuti zviera..to len aby som nevyzreal jak blb:)ale dik
Posledná úprava: 3 mesiacov, 2 týždňami Napísal gino.

Re: Pomoc pri diplomovke 3 mesiacov, 2 týždňami #90264

• Nerd
  • NEPRÍTOMNÝ
Preto som pisal, ze nie je jedovaty sensu stricto. Ak to chces brat len ako, ze sliny obsahuju bakterie, tak v tom pripade tam daj vsetky organizmy s ustnou dutinou (sensu lato). Clovek ma v tlame nebezepecnejsie bakterie ako pes/macka (pravdepodobne mame nebezpecnejsiu "drzku" ako vacsina varanov). Su opisane nadherne pripady gangren a aj umrti po pohryzeni cloveka clovekom.

Z jasterov su ako jedine toxicke zivocichy len Helodermy. Maju kompletny jedovy aparat - jedove zlazy prepojene so zubami a vyvodmi do ustnej dutiny.

Varany nic take nemaju.

Neber to v zlom - len profesionalna deformacia. Potencionalny recenzent tej prace by ta na tomto rozobral na suciastky.
Ľudská blbosť a vesmír sú nekonečné... Aj keď s tým vesmírom si nie som úplne istý...
A.Einstein

Re: Pomoc pri diplomovke 3 mesiacov, 2 týždňami #90265

• gino
  • NEPRÍTOMNÝ
nie nie ja som rad za kazdu radu ale nie som dobornik len nadsenec takze dakujem
Posledná úprava: 3 mesiacov, 2 týždňami Napísal gino.

Re: Pomoc pri diplomovke 3 mesiacov, 2 týždňami #90268

• vilo
  • NEPRÍTOMNÝ
Nerd napísal:

Z jasterov su ako jedine toxicke zivocichy len Helodermy. Maju kompletny jedovy aparat - jedove zlazy prepojene so zubami a vyvodmi do ustnej dutiny.

Varany nic take nemaju.

no, myslím, že nedávno sa zistila toxicita slín u viacerých druhov varanov, takže aj keď sa nevyrovnajú helodermám, sú podľa nových výskumov aj varany v podstate jedovaté

www.newscientist.com/article/dn8331-lizards-poisonous-secret-is-revealed.html

varanidae.org/Vol3_No2_Arbuckle.pdf

btw. ak sa nemýlim, ani helodermy nemajú nejaký "aparát", ale pri uhryznutí jednoducho sliny s toxínmi preniknú do vzniknutej rany (?)
Coleonyx brevis, Coleonyx elegans, Coleonyx mitratus, Coleonyx variegatus, Goniurosaurus hainanensis, Oedura castelnaui, Oedura robusta
Posledná úprava: 3 mesiacov, 2 týždňami Napísal vilo.

Re: Pomoc pri diplomovke 3 mesiacov, 2 týždňami #90269

• Nerd
  • NEPRÍTOMNÝ
S tymi slinami som to uz vysvetlil - ide o to aku definiciu pouzijeme.

Co sa tyka aparatu Heloderm - Maju dokonale vyvinute jedove zlazy a kanaliky z nich vyustuju u korenov specificky zvacsenych zubov v dolnej celusti. Teda podobna stavba ako u opistoglyfnych hadov.

U varanov nic take nie je.

Takze, znova opakujem - zalezi na definicii. Ak za jedovateho zivocicha povazujeme to co ma kompleptny jedovy aparat, tak jedine jedovate jastery su helodermy.
Ak to rozsirime aj na bakterie, nekompletnu stavbu jedoveho aparatu atd, tak su tam aj varany a pravdepodobne dalsie celade jasterov.
A.Einstein
  • Strana:
  • 1
Moderátori: ToPaS, johny31
Doba nahrávania stránky: 0.35 sekúnd

Najnovšie články

Naj články