|
Vlacenie zadnej nohy u F.pardalis Pred 1 rok, 5 mesiacov
|
|
|
Ahojte,
posledne dva dni som si vsimol, ze mi chamik prestal pri lozeni pouzivat lavu zadnu nohu. Aj ked len oddychuje na konari, tak sa drzi tromi a tu jednu ma spustenu dole. Ked som ho zobral na ruku, tak tou jednou nozkou len naznacoval, ze sa chce chytit, ale nestlacil a nedrzal sa nou pevne.
Sfarbenie ma normalne ako vzdy, ziadne zmeny, potravu prijima. Krmeny je cvrckami a svabmi asi pol na pol, kazdy druhy den, vzdy obalovane v zmesi reptivitu a vapnika. Zajtra s nim idem za veterinarom, len som sa chcel poradit, ci niekto z vas nema podobnu skusenosti.
Dakujem
|
|
|
|
|
|
Podajte si inzerát na www.ifauna.sk
Vyrábame akváriá a teráriá na ... |
|
|
|
Re: Vlacenie zadnej nohy u F.pardalis Pred 1 rok, 5 mesiacov
|
|
|
Dnes som ho vybral z terarka a zda sa, ze zacal behat normalne. Hadam je ok.
|
|
|
|
|
|
|
Re: Vlacenie zadnej nohy u F.pardalis Pred 1 rok, 5 mesiacov
|
|
|
Po tom ako sa par dni zdalo, ze je ok, zacal znovu najskor vlacit jednu zadnu nozicku a dnes uz vlaci aj druhu:-/ Predvcerom este zral (zozral asi 10 cvrckov), vcera uz zozral len jedneho cvrcka a dnes uz zrat nechcel. Pri lozeni teraz uz zadne nozicky vobec nepouziva, aj ked som ho vybral z terarka a polozil na postel len stoji na mieste a taha sa len prednymi nozickami:-( Zajtra s nim idem k veterinarovi, viete niekto poradit nejaku prvu pomoc? Dakujem.
|
|
|
|
|
|
|
Re:Vlacenie zadnej nohy u F.pardalis => Dna Pred 1 rok, 1 mesiac
|
|
|
Vlacenie zadnej nohy nakoniec bolo zrejme sposobene zacinajucim opuchanim klbu na nohe z dovodu zvysenej hladiny kyseliny mocovej v krvi a vznikajucej dny. Bohuzial som si to vtedy ani ja, ani veterinar u ktoreho sme boli neuvedomil.
Po docasnom zlepseni chameleon postupne prestaval prijimat potravu az kym neprestal zrat uplne.
Krvne testy (u ineho veterinara) v piatok preukazali vysoke hodnoty kyseliny mocovej v krvi (~900 mmol/l). Momentalne je chameleon v terariu takmer uplne pasivny, je pre neho problemom udrzat sa na konaroch. Potravu prijima iba podavanu nasilu do tlamky, rovnako tak aj vodu. V pondelok (veterinar ho musi zohnat) zacne liecba Allupurinolom pre naviazanie volnej kyseliny mocovej a jej vylucovanie.
Momentalne ma opuchnuty lavy zadny clenok, a prave zadne koleno (tento opuch sa vyvinul nedavno). Kedze je rozpustenie krystalov kyseliny mocovej v klboch bez operativneho zakroku velmi malo pravdepodobne, bojim sa, ze je tento stav konecny.
Viem, ze je tychto pripadov mnoho a sam som o nich predtym cital, nie je ale vzdy jednoduche si jednotlive udaje v hlave spravne pospajat. Skusim aspon strucne zhrnut comu sa vyvarovat, aby moja skusenost pomohla aj inym chovatelom.
1. nepodavat vysokoproteinovu potravu (cvrcky z obchodov aspon 24h krmit zeleninou, aby sa z nich dostalo co najviac proteinov, kedze byvaju krmeni granulami pre psov a podobne)
2. zabezpecit co najvacsiu diverzitu potravy
3. zabezpecit dostatocne vysoku teplotu, podla lokality z ktorej zviera pochadza. Nizke teploty mozu ovplyvnit spravnu funkciu obliciek a sposobit tak ich zlyhanie => hromadenie odpadu, teda aj kyseliny mocovej v krvi)
4. zabezpecit dostatocny prisun tekutin. Podla odbornej literatury by mali plazy vody prijimat 2-10ml/kg/den
p.
|
|
|
|
|
|
|
Re:Vlacenie zadnej nohy u F.pardalis Pred 1 rok, 1 mesiac
|
|
|
Mňa zaujal ten prvý bod, pretože nerozumiem veľmi, prečo by cvrčkom vadili psie granule. Pokiaľ sme cvrčky kŕmili zeleninou, tak sa požierali navzájom a odkedy ich kŕmim zeleninou aj granulami s vysokým obsahom proteínov, omnoho viac sa im darí a taktiež na dvadsiatich F. pardalis ktoré mám doma, nehovoriac o ostatných zvieratách, ktoré kŕmim v podstate tými istými cvrčkami sa neprejavilo doposiaľ nič. Čo konkrétne ti povedal veterinár že spôsobia cvrčky takto živené?
Dôležitejšie mi prídu body tri a štyri, to sú úplne základné podmienky chovu, Pardalisy pijú veľa oproti iným chameleónom, aspoň tie moje mi pripadajú večne smädné, takže je dôležité mať v teráriu množstvo rastlín, na ktorých by sa držali kvapky vody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cvrckom psie granule nevadia, prave naopak, pre cvrcky su dobre, ako sama pises. Problem je ale v tom, ze takto krmeny cvrckek ma v sebe ovela viac proteinov ako taky, ktory je odchovany "na zelenej trave". Rovnako vo volnej prirode nema chamik sancu najst hmyz takto bohaty na proteiny + ma velmi bohaty vyber roznej potravy.
Pred krmenim takymito cvrckami je preto vhodne dat krmnu davku cvrckov zvlast a tuto skupinku minimalne tych 24h krmit iba zeleninou, aby sa im z tela dostalo von co najviac bielkovin (zvysky proteinovej potravy, ktore este maju v sebe), inak chamik spolu s cvrckom nepriamo zerie aj tie proteinove granule.
No a s tymto maju problem chamikove oblicky. Tie su ovela viac zatazovane, pretoze musia spracovavat a filtrovat ovela viac odpadu z metabolizmu bielkovin => prave ta problematicka kyselina mocova. Normalne ju prave oblicky z krvi filtruju a dovadzaju prec, ked je jej ale vela + mozu ine okolnosti ovplyvnit ich fukciu, ako ta spominana nizsia teplota + nedostatok tekutin, tak jej koncentracia v krvi je dlhodobo vysoka a zacnu sa v klboch vytvarat ihlicovite krytaly, ktore sposobuju chronicke zapaly klbov, cize dnu.
Inak vraj aj zvyseny "smad" je tiez priznakom toho, ze oblicky su viac namanahe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dna vzniká pri nevyváženom pomere bielkovín a vody, nielen pri príjme bielkovín ako takých, až potom dochádza k ukladaniu kyseliny močovej. Takže pokiaľ dodržuješ pitný režim zvieraťa, nemalo by k ochoreniu dôjsť. To, že Pardalis pije viac ako Calyptratus, neznamená, že je chorý. Nehovorím, že kŕmim iba granulami, cvrčkom dávam ovocie aj zeleninu a nech si žerú, čo im chutí.
A ďalšia vec je, že z čisto ekonomického hľadiska sa chovateľom cvrčkov ani obchodom neoplatí kŕmiť kvalitnými granulami s vysokým obsahom proteínov, lebo by tým prichádzali o zisk z predaja cvrčkov.
Taktiež mohol mať chameleón nejaké predpoklady na ochorenie a je iba náhoda, že sa to prejavilo práve na ňom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mas pravdu. Ani som ten smad nemyslel tak, ze su tvoji chori:) Len som posuval info od veterinara.
Dna je hlavne velmi komplexne ochorenie, ktore ma viacero foriem a rovkano komplexne su aj podmienky jej vzniku, takze je dost tazko povedat co presne ju sposobilo, urcite to bola kombinacia viacerych faktorov.
|
|
|
|
|
|
Podajte si inzerát na www.ifauna.sk
|
Re:Vlacenie zadnej nohy u F.pardalis Pred 1 rok
|
|
|
Rad by som vedel ako pokracuje liecba.. uspech alebo... ?
|
|
|
|
|
|
|
Re:Vlacenie zadnej nohy u F.pardalis Pred 1 rok
|
|
|
Chamik sa pomalicky lepsi, aj ked su lepsie a horsie dni. Asi 2 tyzdne dozadu zacal opat sam prijimat potravu. Na cvrcky reaguje okamzite, niekedy ale vystrelenie jazyka nie je take silne a presne, ako ked bol zdravy. Dnes idem akurat k veterinarovi po alopurinol, ktory konecne dorazil.
Stale ma ale problemy s pohybom, po terarku sa hybe minimalne, obcas ma problem udrzat sa na konari.
|
|
|
|
|
|
|