Piatok, 18. máj 2012 Meniny majú: dnes: Viola zajtra: Gertrúda

Font Size

Nastavenia
Vitajte, návštevník
Užívateľské meno Heslo: Pamätať si ma

Vaše terária (FOTO)
(1 prehliadajúci) (1) hosť

TÉMA: Vaše terária (FOTO)

Terarium pre malu "obsoletku" 8 mesiacov, 2 týždňami #85633

Tak konecne som sa donutila pripravit terarium pre mlada Elaphe obsoleta

1. Terarium ma rozmery 60x35x30, otvaranie je robene klasicky, posuvnymi dvierkami v prednej casti. Vetranie je riesene zhora, kde je pas siroky cca. 10 cm, tiahnuci sa po celej dlzke horneho dielu. Na zadnej stene je NALEPENE pozadie, to tam bolo uz ked som ho dostala (predpokladam ze tak bolo kupene), je to z nejakeho polyesteru, vyzera to ako nalepene drevenne stiepky, v skutocnosti je to vsak nejaka umela hmota, kazdopadne je to tam prilepene takym sposobom, ze som to nedokazala dat odtial prec. Na obidvoch bocnych stenach je zvnutra nalepena matna, cierna folia.

2. Domcek sa otvara zhora, otvaranie je na panty, vo vnutri je vyssia vrstva terarijneho machu. Nie je natrety ziadnym chemickym pripravkom. Na streche domceka je umiestnena tazka hlbsia miska s vodou.

3. Lampa sa samozrejme da polohovat, podla toho v akej vzdialenosti urobim hore uzlik. Lampu som si robila sama (keramicka objimka, kabel, ziarovka). Ziarovka je obycajna, 40 W. Ako ochrana je pouzity obycajny hlineny kvetinac z Hornbachu za 50 centov. Kazdopadne, ak je lampa chvilu zapnuta, kvetinac je UPLNE horuci, sala z neho teplo do celeho teraria, celkom mam strach ze sa on uzovka popali. Specialne jej to bude hrozit, ak vytiahnem lampu vyssie.

4. Ako substrat mam hrubozrnny piesok pre plazy a akvaria, a piniove stiepky. Vo vnutri domceka je mach.

5. Mam tam jednu zivu rastlinku, dalsie sa tam proste nezmestia, nejaku bromeliu.

6. Policka v hornej casti ide po celej dlzke, je upevnena o sklo (pouzila som take priehladne gumenne veci co sa davaju medzi zachodovu misu a prkienko , tie som prilepila o sklo extra silnou obojstranou lepiacou paskou. Cela policka sa sklada z dvoch latiek (kedze som nieco take lahke a pevne v pozadovanej sirke nezohnala) a je este obalena kobercovou paskou, zda sa mi to menej nebezpecne, kvoli trieskam a tak.

7. Konare su z platanu, umyte v teplej vode, zatial nie su nijak upevnene, ale nejak to vymyslim.. ani sa mi tam velmi nepacia a nehodia, ale taky konar aky si predstavujem (s hrubym kmenom a so skratenymi vetvami v tvare maleho, nepravidleneho stromu, som v lese zatial nenasla, ale budem hladat dalej

8. Co sa teploty a vlhkosti tyka, este nemam zmerane hodnoty, nakolko sa teplomer kombinovany s vlhkomerom nachadza vo faze objednavky, tak snad co najskor dorazi... www.zvieratka.eu/erzo/eshop/7-1-TERARISTIKA/135-2-MISKY-OSTATNE-POTREBY/5/3883-Digitalny-Thermo-Hydrometer-s-prisavkou

9. Uzamykanie teraria este hotove nemam, ale uz mam vymyslene ako to zhruba urobim Pouzijem zelezne platnicky v tvare pismena L, kde dlhsia cast pismena bude vzdy prilepena extra silnou obojstrannou lepiacou paskou o sklo a kratsie casti sa budu dotykat. V kratsich castiach budu vyvrtane otvory, cez ktore sa prevlecie obycajny zamok.

10. Hada planujem krmit vylucne mimo terarium v plastovom boxe.

Bude to moj prvy had, moje prve terarium (ak nepocitam to pre skorpiona), ak je tam nieco pre hada nevhodne, nebezpecne, alebo zle urobene, budem vdacna za upozornenie.

Dakujem

PS: Dala som to do tohto fora, nakolko som si vsimla, ze su tu admini alergicki na zbytocne zakladanie novych tem. (co samozrejme chapem) Tak snad je to tu ok. (jedine zeby nie)
0,1 Elaphe obsoletta lindheimerii ~ 1,0 Opistophthalmus wahlbergii ~ 0,1 Lamprophis capensis ~ 0,1 Rhadinophis prasinum
Posledná úprava: 8 mesiacov, 2 týždňami Napísal nebraska.

Re: Terarium pre malu "obsoletku" 8 mesiacov, 2 týždňami #85634

No v celku pekné terárko, len:
Ako máš vyriešenú zálievku bromélie?Nepotrebuje náhodu dosť vody?Teda máš pod ňou misku, alebo....?
Tú misku na vodu by som dal z domčeka dolu, mohlo by sa ti stať, že ak sa had bude tlačiť za ňou (a on bude testovať všetko) prevrhne sa ti a vyleje.

Re: Terarium pre malu "obsoletku" 8 mesiacov, 2 týždňami #85635

Dik za reakciu, no bromeliu polievam (budem polievat) tak, ze otvorim terarium, polejem bromeliu, zatvorim terarium. Misku ma, len je to zle na tej fotke vidno... No, s tou miskou na vodu, chcela som, aby bola na nejakom mieste, kde by si had nemohol do nej navlacit substrat a iny bordel. Nech ju ma pekne na cistom , suchom mieste... Tak to urobim inak (ma prave napadlo), na strechu domceka z prednej casti, zhruba tam kde je miska priklincujem drevenu dosticku (ktora bude zaroven sluzit ako uchytka, ked budem otvarat domcek). Z ostatnych stran misky KDE - TU pribijem male drevenne kocky, aby som misku celkom zafixovala (aby nou nebolo mozne pohnut do stran). Samozrejme ja misku budem vediet vybrat z "ohradky" smerom hore ... moze byt ?
0,1 Elaphe obsoletta lindheimerii ~ 1,0 Opistophthalmus wahlbergii ~ 0,1 Lamprophis capensis ~ 0,1 Rhadinophis prasinum

Re: Terarium pre malu "obsoletku" 8 mesiacov, 2 týždňami #85636

• vilo
  • NEPRÍTOMNÝ
aby sa črepník príliš neprehrieval, môžu sa doň v hornej časti spraviť (vyvŕtať) otvory. ináč možno je 40W žiarovka zbytočne silná, vyskúšaj dať 25W
Coleonyx brevis, Coleonyx elegans, Coleonyx mitratus, Coleonyx variegatus, Goniurosaurus hainanensis, Oedura castelnaui, Oedura robusta
Posledná úprava: 8 mesiacov, 2 týždňami Napísal vilo.

Re: Terarium pre malu "obsoletku" 8 mesiacov, 2 týždňami #85638

Hm Som zena.. Niektore veci su pre mna len tazko predstavitelne (ako napr. vyvrtat otvory do paleneho crepnika tak, aby sa nerozpadol), pravdepodobne nato existuje nejaky nastroj (aj do vajiciek dokazu ludia vrtat krasne male dierocky), ale ja taky nastroj kazdopadne ani nahodou nevlastnim... dierkovane "kvetinace" som videla v terra obchode a boli desatnasobne (mozno aj viac) drahsie... keby mam aspon istotu ze sa nebudu natolko prehrievat, ale nemam. Co tak obalit vnutro celeho kvetinaca niecim.. nejakym izolantom... aby ziara zo ziarovky nesalala priamo na kvetinac, ale na nejaku medzivrstvu a az z tej medzivrstvy na kvetinac... to by nepomohlo ? Medzivrstva by mohla byt aj viac horuca, to by nevadilo, k nej by sa uzovka nedostala... A ano, este zo spodnej strany lampy chcem namontovat NEJAK pletivo, len este neviem presne ako. (najskor normalne, zozeniem pletivo, urobim z neho ochranny kryt v tvare otoceneho kvetinaca), ten vsuniem dnu a hore prichytim drotikmi , ktore prevleciem cez dierku v crepniku.

Ked mi dorazi teplomer, skusim zmerat teplotu v terariu pri 40W a pri 25W a na zaklade toho sa rozhodnem, ktoru ziarovku necham... tato 40tka sa mi zda byt vcelku dost silna na take male terarium, ale zas v rohu kde je domcek nejake extremne teplo nie je.. Mudrejsia budem ked presne pomeriam teplotu.

Re: Terarium pre malu "obsoletku" 8 mesiacov, 2 týždňami #85640

• vilo
  • NEPRÍTOMNÝ
silná žiarovka sa bude v uzavretom priestore črepníka prehrievať a životnosť sa jej zníži.
hej, mal som na mysli presne to, čo predávajú za ťažké peniaze v chovateľských potrebách a čo je v podstate len perforovaný keramický črepník.
skús niekoho požiadať, kto má akumulátorovú vŕtačku, či by neskúsil vyvŕtať pár otvorov. do črepníka sa dá vŕtať všeličím tvrdým, len to chce trpezlivoť.
ja som napr. vŕtal diery do črepníkov (úkryty pre gekóny) tak, že najprv som urobil malú dierku krížovým skrutkovačom krútením a tlačením na mieste, a potom rozširoval kombinačkami, brúsnym kameňom alebo iným tvrdým predmetom (krútením v dierke, postupne sa rozširovala). priebežne som omýval pod vodou...

taktiež by som dal nejaký úkryt pod žiarovku = v teplej časti terária. napr. plytký keramický črepník, tiež určite zoženieš v kvetinárskych alebo záhradných potrebách. takisto v stene spravíš dieru na vchod, prípadne opatrne vylámeš od okraja kombinačkami vchod a obrúsiš kameňom
Coleonyx brevis, Coleonyx elegans, Coleonyx mitratus, Coleonyx variegatus, Goniurosaurus hainanensis, Oedura castelnaui, Oedura robusta

Re: Terarium pre malu "obsoletku" 8 mesiacov, 2 týždňami #85643

No, ja mam doma nieco taketo

len uz som to tam nechcela pchat, aby tam bolo aspon kusok volneho priestoru...

len to moje nie je ze imitacia kamena (ako na obrazku), ale imitacia dreva.. A ma to tie oblukovite mostiky (vchody) zo vsetkych 4 stran a je to dlhsie ako na obrazku a nizsie...taky pricapeny, drevenny stolcek na styroch nozickach . Vmestit sa to pod tu lampu vmesti. Priestoru je tam pre maleho hadika dost vo vnutri, a nakolko to ma otvory na vsetkych 4roch stranach, aj ked bude had vacsi, mozu mu von trcat rozne casti tela Len zas neviem z akeho materialu to je, asi tiez nejaka keramika, ked sa to vyhreje pod ziarovkou, bude z toho skor sauna ako ukryt A tiez to bude dost teple, myslim ze pri tej 40W ziarovke by to bolo po ohriati pod ziarovkou pre hada nepouzitelne. (Ak sa to teda zohreje, musim skusit)... Vyskusam dat do kvetinaca nejaku medzivrstvu ci to nepomoze, ak nie, skusim nejak vyvrtat dierky srobovakom (to som zvedava)

Re: Terarium pre malu "obsoletku" 7 mesiacov, 4 týždňami #86229

• Pítr
  • NEPRÍTOMNÝ
Dočasné pre užovku červenú

Tuna mám gekončíkov nočných

Podajte si inzerát na www.ifauna.sk

Chov pavúkov, všetko pre chov, malé teráriá
Terárium pre pavúky aj na mieru podla vašich rozmerov, kúpiš najvýhodnejšie cez náš e-shop. Výroba: 0903-360-646

Re: Terarium pre malu "obsoletku" 7 mesiacov, 4 týždňami #86243

• mrkoo
  • NEPRÍTOMNÝ
Pítr to prve tera to si kupil na terra burze v Trnave ?

Re: Terarium pre malu "obsoletku" 7 mesiacov, 4 týždňami #86244

• Pítr
  • NEPRÍTOMNÝ
Hej, to mám s TT. Bolo lacnejšie jak tu u nás a ešte k tomu malo zadnú stenu hotovú. Horšie to bolo cez celé mesto niesť až na vlakové
Moderátori: ToPaS, johny31
Doba nahrávania stránky: 0.67 sekúnd

Najnovšie články

Naj články